Karrier

A jogászi pálya lehetőségei

A jogász diploma azon végzettségek közé tartozik, melynek birtokosai rendkívül jó esélyekkel indulhatnak a munkaerőpiacon. Előnye, hogy a jogászi végzettség a szorosan vett jogi pályákon (ügyvéd, ügyész, bíró, közjegyző, a közigazgatás) kívül is jól hasznosítható. Ennek indoka, hogy a jogi tudás bármilyen szakma végzése során nélkülözhetetlen lehet. Számos olyan megbecsült szakma és munkakör létezik, amelynek előfeltétele a jogi végzettség. A klasszikus jogi pályákhoz kulcsot adó jogi szakvizsgát a háromévi gyakorlati idő letöltése után egyedül a jogász diplomával rendelkezők tehetik le.

Diplomáink értéke

Karunk újraindításakor tudatosan vállalta, hogy a többi jogi karhoz képest alacsonyabb létszámban képez hallgatókat. Ennek következtében képzésünk sokkal személyesebb és intenzívebb, mint más, nagyobb hallgatói létszámmal működő karokon. Ezzel szoros összefüggésben, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának keretében a legjobb hallgatóink egy-egy általuk választott oktató (tutor) szakmai felügyelete mellett mélyülhetnek el az egyetemi szintet meghaladóan az általuk legérdekesebbnek tartott jogterületben. Az általunk választott módszer eredményességét jelzi, hogy hallgatóink az országos és nemzetközi szintű szakmai fórumokon, versenyeken rendre kiemelkedően szerepelnek. Az alacsony hallgatói létszámú csoportokban folyó oktatás és a tehetséggondozás rendszere még értékesebbé teszi diplomáinkat.
Karunk jogi képzésének színvonalát jól mutatja, hogy 2006-ban két országos szintű felmérésben (a HVG, illetőleg a Heti Válasz felmérése) is a nyolc jogi kar közül legjobb vidéki karként a második helyre kerültünk, és azóta is valamennyi rangsorban (a számítási módtól függetlenül) a jogi karok élmezőnyében foglalunk helyet. Hallgatóink képzésünkkel való elégedettségét jól mutatja, hogy a nálunk végzett hallgatóink több mint 95%-a elmondása szerint ismételten Karunkat választaná, ha újra kellene felvételiznie.

Rangsorok

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 25. 10:49