Felvételi információk

 

 


Dr. Szikora Veronika
dékán

 

Az Állam- és Jogtudományi Kar a Debreceni Egyetem négy alapító karának egyike. A képzést 1996-ban szerveztük új alapokra, és az azóta eltelt két évtizedben az ország meghatározó jogi karává váltunk. A szakma elismeri a debreceni jogi karon végzettek tudását és felkészültségét, diplomásaink a visszajelzések alapján könnyen és gyorsan találnak munkát maguknak szakmájukban. A jogi kar a Debreceni Egyetemtől megszokott magas színvonalon nyújtja oktatási szolgáltatásait, valamennyi szakon. Képzéseink színvonalát jól mutatja, hogy Karunk a jogi karok országos rangsorában folyamatosan az élmezőnyben szerepel.


Képzési kínálatunk a jogi képzési terület minden ciklusát lefedi. Ennek megfelelően a 2023. évi felvételi eljárásban az alábbi képzéseket kínáljuk:

 • ötéves, osztatlan jogászképzés,
 • hároméves igazságügyi igazgatási alapképzés,
 • jogi asszisztens felsőoktatási szakképzés,
 • európai és nemzetközi üzleti jog LL.M képzés (angol nyelven).

Valamennyi szakunkat nappali és levelező tagozaton is indítjuk.


Felvételi eljárás

Az általános felvételi eljárás 2022. december második fele és 2023. február 15. között zajlik. A pótfelvételi eljárásról külön oldalunk tartalmaz információkat /node/467

A felvételiről bővebb információt aloldalunkon talál.[DBA1] 

A felvételire vonatkozó szabályok (alapinformációk, pontszámítás, jelentkezés, eljárás, díjak, jogorvoslat)  Educatio Kht. - Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján (www.felvi.hu) érhetők el.


Érettségi vizsgatárgyak, többletpontok a 2023. évi felsőoktatási felvételi eljárás során

Jogi képzési terület

 

Két érettségi vizsgatárgyat kell választania a jelentkezőnek.

Az intézmények által adható többletpontok

Igen/Nem

Sporteredmény  jogcímen  adható  többletpont,  a  Kormány  által  rendeletben megállapított sportágakban és versenyeken elért helyezés alapján.

Igen

A művészeti szakképzésben tanuló szakközépiskolások részére szervezett, a minisztérium által meghirdetett és anyagilag támogatott Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezésért 20 többletpont.

Igen

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen és a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén elért 1-10. helyezésért 100 pont, 11-20. helyezésért 50 pont, 21-30. helyezésért 25 pont, tantárgyanként legfeljebb egy versenyeredményért, amennyiben az érettségi pontot adó tárgy az adott szakon.

Igen

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért 1-10. helyezésért 20 pont, tantárgyanként legfeljebb egy versenyeredményért, amennyiben az nem érettségi pontot adó tárgy az adott szakon, azonban elfogadásáról az érintett intézmények előzetesen megegyeztek.

Nem

A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyein elért helyezés alapján a nagydíjasoknak 30 pont, az első díjasoknak 20 pont, tantárgyanként legfeljebb egy vizsgaeredményért, amennyiben az érettségi pontot adó tárgy az adott szakon.

Igen

Az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért legalább 3. helyezésért 30 pont.

Igen

Az 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, a hatályos jogszabályok szerint szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 32 pont.

Igen

A szakképzésről szóló törvény szerint a szakképesítésért felelős miniszter által szervezett országos szakmai tanulmányi versenyen elért helyezése alapján a szakmai vizsga egésze (minden része) alól felmentést kapott jelentkező esetében, a hatályos jogszabályok szerint szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 30 többletpont.

Igen


Osztatlan képzés

Érettségi vizsgatárgyak

jogász

a történelem kötelező

és

angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv vagy matematika vagy filozófia

 

Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni!


Alapképzési szak

Érettségi vizsgatárgyak

igazságügyi igazgatási

A felvétel feltételeként az alapképzésben bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból az alapszakokon egyet emelt szinten kell teljesíteni.

magyar nyelv és irodalom vagy történelem vagy informatika vagy társadalomismeret vagy gazdasági ismeretek vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy matematika vagy filozófia (választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak: közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan), informatikai alapismeretek, rendészeti alapismeretek, ügyviteli alapismeretek) vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, informatika ismeretek, informatikai ismeretek, rendészet ismeretek, rendészeti és közszolgálati ismeretek, ügyvitel ismeretek, földmérés ismeretek, földmérési ismeretek) vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy (irodai ügyviteli ismeretek, idegen nyelvű ügyviteli ismeretek)


Jogi felsőoktatási szakképzés

Érettségi vizsgatárgyak

jogi asszisztens

Bármelyik két, középszintű érettségi tárgy beszámítható

 

További részleteket itt olvashatók (jogi képzési terület a 24. oldaltól):

https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_22A/tablazatok/FFT_2022A_2sz_tablazat.pdf

A fenti adatok tájékoztató jellegűek, részletes információk a Felvi.hu oldalon olvashatók. A többletpontokat az Oktatási Hivatal bírálja el.

Egyetlen szak esetén sem követelmény a nyelvvizsga megléte.

Figyelem: A 2023. évi felvételi eljárásában a felsőoktatási szakképzésben oklevéllel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők mentesülnek az emelt szintű érettségi követelménye alól, amennyiben a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának igazságügyi igazgatási alapszakjára, vagy osztatlan jogász képzésre nyújt be jelentkezést.

A képzési költségek a következőképpen alakulnak a 2023/2024-es tanévben:

 • jogász szak, nappali munkarend: 285.000 Ft
 • jogász szak, levelező munkarend: 250.000 Ft
 • európai és nemzetközi üzleti jog (angol nyelven), nappali munkarend: 310.000 Ft
 • európai és nemzetközi üzleti jog (angol nyelven), levelező munkarend: 250.000 Ft
 • igazságügyi igazgatási alapszak, nappali tagozat: 200.000 Ft
 • igazságügyi igazgatási alapszak, levelező tagozat: 175.000 Ft
 • jogi felsőoktatási szakképzés, nappali munkarend: 165.000 Ft
 • jogi felsőoktatási szakképzés, levelező munkarend: 135.000 Ft

Felvételi kapcsolat

Személyesen vagy postai úton: Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, 4028 Debrecen, Kassai út 26. (Debreceni Egyetem Kassai úti Campus ÁJK épület)


A felvételi eljárással összefüggésben, 2022. december 20 - tól az eljárás végéig kollégáink munkaidőben örömmel válaszolnak az érdeklődők kérdéseire az alábbi számon: +36 (20) 429-0128

Dr. Bordás Péter oktatási referens: bordas.peter@law.unideb.hu                                                    

Január hónaptól a következő e-mail címen is: info@law.unideb.hu

Legutóbbi frissítés: 2022. 12. 21. 13:48