Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny

2019. november 6-án került sor az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny szóbeli fordulójára az Alkotmánybíróságon, amelyen kari csapatunk: Ábrók Kamilla, Bak Adrienn, Kincses András és Pápa Laura is részt vett. A zsűri „Legjobb alkotmánybíró” különdíjjal jutalmazta Ábrók Kamillát szóbeli teljesítményéért, amelyhez gratulálunk! A csapat felkészítő tanára Fazekas Flóra volt.


Az Alkotmánybíróság és az Igazságügyi Minisztérium közös szervezésében első ízben megrendezett verseny fordulói csaknem egy éven keresztül zajlottak. A szervezők ez év elején tették közzé azt a fiktív jogesetet, amelyre a verseny épült. A jogeset egy internetes hírportál cikkében megjelenő vélemények, a hozzá kapcsolódó kommentek és belinkelt fénykép alkotmányosságának kérdéseit vetette fel. A csapatoknak nyár végéig kellett határozattervezetet készíteniük a jogesethez kapcsolódó alkotmányjogi panasz indítvány megítéléséről. A következő fordulóban a csapatoknak egymás határozattervezeteit is véleményezniük kellett.

 

A szóbeli fordulóban minden csapatból egy tag „alkotmánybíróként” vett részt az Alkotmánybíróság teljes ülését modellező ülésen az Alkotmánybíróság hivatalos üléstermében. A csapatok többi tagja „törzskari tagként” segítette a „bírót”. A „bíróknak” elsőként 10 percben össze kellett foglalniuk határozattervezetük főbb állításait, majd 5 percben a többi csapat tervezetéről készített véleményt. Ezután került sor a szabad vitára, végezetül a tagok mind a nyolc határozattervezetről szavaztak, illetve különvéleményt jelenthettek be. A zsűri elnöke az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás volt, a zsűri további tagjai Szalay Péter alkotmánybíró és Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára voltak.

 

A versenyen mind a nyolc jogi kar indított csapatot. Az I. díjat az ELTE ÁJK csapata, a II. díjat a Szegedi Tudományegyetem jogi karának csapata, a III. díjat pedig a győri Széchenyi István Egyetem jogi karának csapata kapta. Különdíjjal jutalmazta a zsűri Ábrók Kamilla mellett a szegedi csapat „alkotmánybíróját” is.

 

A verseny alapját képező jogeset, illetve a határozattervezetek és vélemények elérhetők az alábbi honlapon: https://jogaszkepzes.kormany.hu/alkotmanybirosagi-szimulacios-verseny

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 10. 12. 15:23