NATO 70 konferencia és szimulációs verseny

2019. október 11-12-én megrendezésre került a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a NATO 70. születésnapja alkalmából egy nemzetközi konferencia és szimulációs verseny. A Debreceni Egyetemet Handlery Anna, Joó László Ádám, Kerekes László, Kovács Zsófia Dóra és Perger Ádám képviselte.

Pénteken elsősorban hat előadót hallgathattunk meg két panelre felosztva. Az első panelben nagyrészt a NATO döntéshozatali mechanizmusáról, illetve az EU-NATO együttműködéséről volt szó. A második panelnek a kibervédelem, illetve  NATO műveletek és válságkezelés volt a témája. Mindkét panelben nagyon érdekes előadásokat hallhattunk, ahol az előadók a szakmai tudásuk mellett egyéni tapasztalataikat is megosztottákvelünk. Az előadásokat követően módszertani felkészítés következett a szimulációs versenyre. Itt szembesültünk a különböző témakörökkel, amit három bizottságban kellett megvitatni, a számunkra kiosztott ország szempontjából. A mi csapatunk Franciaország álláspontja szerint kellett érveljen. A gálavacsora során megkezdődtek a szövetkezések a többi országgal. Bár csak egy órát terveztünk maradni, végül éjfél után jöttünk el, mert addig folytak az eszmecserék és a viták, hogy meggyőzzük a másikat egymás álláspontjáról és minnél több országot állítsunk a saját oldalunkra.

Másnap kezdetét vette a verseny, ami a három bizottsági gyűléssel kezdődött. A védelmi bizottság Líbia ügyét tárgyalta, ugyanis 2011 óta nincs stabil államapparátus az országban, így polgárháború alakult ki a tripoli kormány és Haftár tábornok erői között. A NATO-nak azért fontos a líbiai állam megerősítése, mert az Afrikából érkező menekültek a Földközi-tengeren Líbia felől érkeznek Európába, ami hatalmas terhet ró a fogadó, NATO tagországokra. Heves vita bontakozott ki a tekintetben, hogy a szövetség melyik felet támogassa, ugyanis Franciaország a tábornok pártján áll, a többség viszont a tripoli kormányt ismeri el. Majdnem kialakult a konszenzus abban a megoldásban, hogy Franciaország és Spanyolország vállaljon közvetítő szerepet a felek között. Azt a javaslatot, miszerint katonai kiképző alakulatot kellene küldeni az országba, hogy nemzeti hadsereg állhasson fel, Németország megvétózta arra hivatkozva, hogy a háborús konfliktust ez csak elmélyítené. A tagországok képviselői konszenzusra jutottak abban, hogy tanácsadó bizottságot kell küldeni a tripoli kormány mellé, és egészségügyi alakulatot, amelyhez Magyarország és Lengyelország 150 szakembert, valamint eszközöket ajánlott fel.

A kibervédelmi bizottságon belül egy "kibervédelmi szakértő" szerepét kellett eljátszani. A bizottság komplex feladata egy adott tényállás megítélése volt, mely szerint Lengyelországot kibertámadás érte, és mi feladatunk a válaszlépésről való döntés volt. Nyílt viták, reflektálások és érvelések után végül egy vizsgáló bizottság felállítása mellett döntöttünk, amelynek eredményeként nem volt szükség fegyveres válasz reakcióra. Ebben a kérdésben kompromisszum született, vagyis minden tagállam egyetértett az adott helyzet értékelésével, illetve megoldásával. 

Az együttműködési bizottságban Koszovó helyzetét kellett megítélni, a tekintetben, hogy helyes-e a koszovói biztonsági erők hadsereggé alakítása, illetve dönteni kellett, hogy KFOR erők maradjanak-e az országban. Érvelésünk során folyamatosan a nemzetközi jog szabályaira hivatkoztunk és a konszenzus kialakításához érdemben hozzájárultunk. A bizottságot vezető ezredes külön megdícsért minket, hogy milyen fontos jogi fogalmakkal vagyunk tisztában és mennyire logikusan építettük fel az érvelésünket. A konszenzus során sikerült megállapodni abban, hogy újra kezdődjenek a tárgyalások Belgrád és Pristina között, az észak-Koszovóban élő szerb kisebbségek védelmében, illetve, hogy készítsenek egy stratégiai felmérést a katonai erők állapotáról.

A bizottsági ülések alatt is fontos volt az informális egyeztetés a többbi állammal és a szövetségesek keresése.

A következő program a NAC ülés megnyitsa volt. Itt minden állam választott egy nagykövetet, aki felszólalt a bizottságok által kialakított konszenzusok közös tárgyalásán, képviselve a csapata országának érdekeit.

Rendkívül sokat tanulhattunk ezen a hétvégén, hiszen valóban alkalmazni tudtuk a tanulmányaink során szerzett ismereteinket. Nagyon jó tapasztalatszerzés volt, mivel az egyik legnagyobb nemzetközi katonai szervezet tárgyalását kellett lemodelleznünk a valós formai követelményeknek megfelelve. Számos új barátság kötődött, és nagyon örültünk, hogy az egyéni képességeinket is megtudtuk mérettetni. Nagy kihívás volt egy éjszaka alatt felkészíteni magunkat  olyan témából, amivel eddig nagy mélységben még nem foglalkoztunk, de szerencsére sikerült megoldani a feladatokat és jó visszajelzéseket is kaptunk. Külön örültünk annak, hogy Perger Ádám a kibervédelmi bizottságban külön díjat kapott, hiszen ő rendelkezett a legnagyobb tudással ebben a témában és az ő érvei voltak a leghitelesebbek. Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk!

Legutóbbi frissítés: 2022. 10. 12. 15:23