Első helyezés a Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen

Karunk csapata 2021. november 10-én első helyezést ért el az Alkotmánybíróság, az Igazságügyi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium által közösen szervezett Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (ABSZI(M)) szóbeli döntőjén, amelyet az Alkotmánybíróság épületében bonyolítottak le. A csapat tagjai Győri Ágoston, Karácsony Roxána, Szondi Evelin és Bereczky Bence végzős joghallgatók voltak, a felkészülésben a csapatot Fazekas Flóra (adjunktus, Alkotmányjogi Tanszék) segítette.

A közel egy egész évet felölelő verseny két online írásbeli, valamint egy szóbeli fordulóból állt. Az első forduló során a csapattagok egy-egy tesztet töltöttek ki, amely a versenyzők alkotmányjogban és alkotmánytörténetben való jártasságát mérte fel. A második fordulóban rövidebb jogesetekre kellett kifejtős válaszokat adni, ezek főként az alkotmányjogi panaszindítványok befogadhatóságának témakörét járták körül. Ezek után a döntőbe jutott csapatoknak alkotmánybírói szerepbe helyezkedve, egy több alapjogot is érintő jogeset alapján meg kellett szerkeszteniük saját határozat-tervezetüket. Ezt követően közreadták az összes csapat tervezetét, melyekre külön-külön lehetőség volt írásban reagálni (a tervezetek és a vélemények elérhetőek itt:  https://jogaszkepzes.kormany.hu/alkotmanybirosagi-szimulacios-verseny).

Végezetül következett a szóbeli döntő, ahol a kvalifikált csapatok egy alkotmánybírósági ülést szimuláltak, ahol az előadó bírók (csapatunk részéről Győri Ágoston) ismertették a csapat álláspontját, majd a vita során meg is védhették azt. Ez a forduló három részből tevődött össze. Elsőként a csapatok előadói 15 percben összefoglalták a saját tervezetüket, ezt követően maximum 5 percben lehetőség volt a többi csapat határozatát és előadását alkotmányjogi szempontból értékelni. Ezt követte az érvek ütköztetésére irányuló nyílt vita, mely szavazással zárult arról, hogy a „testület” megsemmisítse-e a támadott bírósági ítéleteket. A felszólalások sorrendje betűrend szerint haladt, így karunk csapata minden alkalommal elsőként jutott szóhoz. Ez legalább annyi negatívumot jelentett, mint pozitívumot, mindenképpen többletkihívás volt megkezdeni a bírálatot és a vitát.

Az esemény végén a díjakat Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Dr. Raisz Anikó, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint az MCC képviselői, Andrikó Imre és Baki Noémi adták át. A győztes csapat tagjai fejenként 150.000 forint pénzjutalomban, alkotmánybírósági emlékéremben és tárgyi nyereményben részesültek, valamint szakmai gyakorlati lehetőséget nyertek az Alkotmánybíróság elnöki stábja mellett.

A csapat a felkészülését az Igazságügyi Minisztérium támogatta.

Legutóbbi frissítés: 2022. 10. 12. 15:23