Dobogós helyezés az alkotmányjogi perbeszédversenyen

November 3-án került sor Budapesten a IV. AB§ZIM (Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny) szóbeli döntőjére, ahol a DE ÁJK csapata a III. helyezést szerezte meg.

November 3-án került sor Budapesten a IV. AB§ZIM (Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny) szóbeli döntőjére, ahol a DE ÁJK csapata a III. helyezést szerezte meg. Az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett verseny döntőjét az Alkotmánybíróság tárgyalótermében rendezték meg, ahol a résztvevő csapatok egy alkotmánybírósági teljes ülést szimulálva fejtették ki érveiket egy előre kiadott panaszindítvány elbírálásával kapcsolatban. A DE ÁJK csapatának „előadó bírája” Denich Rudolf Richárd volt, a csapat további tagjai Gólya Richárd, Kovács Lili és Révész Béla voltak, a felkészülésben Fazekas Flóra segítette őket oktatóként.

A verseny online írásbeli fordulóját tavasszal rendezték meg az MCC budapesti és vidéki központjaiban. Itt a csapatoknak egy alkotmányjogi tesztet kellett kitölteniük, valamint olyan feladatokat megoldani, amelyek alkotmányjogi panasz indítványok befogadhatóságához kapcsolódtak. Az első fordulóból nyolc csapat jutott a döntőbe: a debreceni csapat mellett a PPKE csapata, valamint az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem két-két csapata.

A döntőbe jutott csapatok első feladata az volt, hogy a kiadott fiktív alkotmányjogi panasz indítvány elbírálásáról kellett határozat-tervezetet készíteniük. Ezt követően minden csapat megkapta a többiek tervezeteit, amelyekről véleményt („feljegyzést”) készíthettek.

A szóbeli döntőben a délelőtti ülésen a csapatok „előadó bírái” ismertették határozat-tervezeteiket. A délutáni ülésen következett a vita: az „előadó bírák” néhány perces felszólalásokban fejtették ki álláspontjukat egymás felvetéseire. Az ülés a határozat-tervezet megszavazásával zárult. A szimulált teljes ülést az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás vezette le.

Az Alkotmánybíróság és az MCC munkatársaiból álló zsűri az írásbeli beadványok és a szóbeli teljesítmény alapján az egyik szegedi csapatot ítélte a legjobbnak, a második helyezett a PPKE csapata lett, harmadik pedig a DE ÁJK csapata. A helyezést elért csapatok a tárgyi nyeremények mellett magas pénzjutalomban is részesültek.

A kiváló szereplésért gratulálunk a csapat tagjainak és felkészítőjüknek!

image648

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 11. 22. 15:02