A bécsi ENSZ központban tettek látogatás Karunk hallgatói

2019. október 17-19. között szakmai tanulmányúton vehettek részt az Állam- és Jogtudományi Kar Praetor Szakkollégiumának hallgatói.  Dr. Bordás Péter egyetemi adjunktus és Dr. Falusi Bernadett doktorandusz kollégánk mellett 47 fő szakkollégiumi hallgató vett részt a rendkívüli szakmai programon, melynek célja a jogi tanulmányaik elmélyítése mellett, többek között az is volt, hogy megismerkedhessenek a diplomájuk megszerzését követő nemzetközi elhelyezkedési lehetőségekkel.

Bécs az Egyesült Nemzetek négy központjának egyike New York, Genf és Nairobi mellett. A Bécsi Nemzetközi Központ (Vienna International Center, VIC), Ausztriában ismertebb nevén "UNO City", 1979-ben nyitotta meg kapuit.  E intézmény falain belül először járhattak szervezett formában hallgatóink, kiegészítve és gyarapítva ezzel a nemzetközi jogi tanulmányaikat. A résztvevők több mint félnaposra nyúló magyar és angol nyelvű program keretében megismerkedhettek az épületkomplexum egyes szárnyaival, a terület speciális nemzetközi jogi helyzetével, valamint a szervezet működésének mindennapjaiba is bepillantást nyerhettek. Olyan érdekességeket is megtudhattunk a Központról, mint hogy saját óvodával, egészségügyi központtal, tűzöltósággal rendelkezik, tehát valóban „város a városban”.

A bejárást követően egy, kifejezetten a Karunk hallgatói számára szervezett szeminárium keretében, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (International Atomic Energy Agency, IAEA) munkatársa tartott előadást. Ahogyan a szakmai prezentációból is kiderült, az ügynökség a világ tudományos és műszaki együttműködésének központi kormányközi fórumaként működik a nukleáris területen. Az IAEA a nukleáris tudomány és technológia biztonságos és békés használatáért dolgozik, mely átfogó munka részterületeibe és módszereibe nyerhettek betekintést az érdeklődők, s kérdéseket tehettek fel a munkájával kapcsolatban.

A szakmai program megkoronázása képpen, a résztvevők a központ saját éttermében, a szervezet munkavállalóival együtt fogyaszthatták el ebédjüket.

A program megvalósítását az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007 azonosító számú "Tehetségből fiatal kutató” - A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban elnevezésű projekt, valamint a Hallgatói Önkormányzat is támogatta – melyért ezúton mondunk köszönetet.

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 10. 12. 15:23