Kutatók Éjszakája az ÁJK-n

Kutatók Éjszakája 2018.

EZERARCÚ JOGTUDOMÁNY

Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar

 

2018. szeptember 28. (péntek)

4028 Debrecen, Kassai út 26.

TEOKJ fszt. II. előadó

 

"A gyilkosoknak örökre a börtönben a helyük (?)"

A közvélemény részéről gyakran fogalmazódik meg a fenti állítás, és sokszor kíséri felháborodás a bűnelkövetők szabadulásának hírét. Vajon kiengedhetjük a börtönből a súlyos bűncselekmények elkövetőit? Vagy nem is feltétlenül indokolt bezárni őket? Általában mit tekintünk igazságos büntetésnek, és mi a büntetések célja? Az előadás a szakmai és laikus nézőpontok ütköztetésével kíván aktuális képet adni a büntetések természetéről.

Programot lebonyolítók neve(i): Sipos Ferenc, DE ÁJK

Helyszín: 4028 Debrecen, Kassai út 26.,TEOKJ fszt. II. előadó

Időpont: 17:00 – 17:45

 

 

Te mit tennél? Érdekes esetek az ügyintéző előtt

Érdekel, hogy milyen helyzetekkel találkozhat egy ügyintéző a kormányhivatalban? Kíváncsi vagy arra, hogy hány ember összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy egy-egy ügyfél kérelme teljesíthető legyen? Tudod-e, hogy milyen ügyeket intézhetsz ma már otthonról? Ha szeretnél válaszokat kapni a fenti kérdésekre, és jobban belelátni a közigazgatás mindennapi működésébe, akkor neked ajánljuk ezt a programot.

 

Programot lebonyolítók neve(i): Vasas Lászlóné dr., a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója

Helyszín: 4028 Debrecen, Kassai út 26., TEOKJ fszt. II. előadó

Időpont: 17:45 – 18:30

 

 

Jogában áll...? Munkahelyi szituációk  

Mi történik, ha nem kapod meg a fizetésed? Kiabálhat veled a felettesed? El kell tűrnöd, ha a főnököd közeledni próbál hozzád? Mikor rúghatnak ki az állásodból? A program keretében a jogi kar hallgatói rövid, gyakran vitatott munkahelyi szituációk modellezésével kívánják tesztelni a közönség munkajogi ismereteit és jogérzékét.  

Programot lebonyolítók neve(i): Zaccaria Márton, DE ÁJK

Helyszín: 4028 Debrecen, Kassai út 26., TEOKJ fszt. II. előadó

Időpont: 18:30 – 19:00

 

 

Törvénykönyvek és a tárgyalóterem

Gyakran vetődik fel a kérdés, hogy miért van szükség kodifikációra, és miért kell újabb és újabb kódexeket alkotni az eljárási jog területén is, ha léteznek olyan alapvető garanciák, amelyeket több mint 100 éve alkalmazunk. Az interaktív előadás keretében 19-20. századi érdekes pereken keresztül kívánjuk bemutatni a bírósági tárgyalótermekben zajló események szabályait, és e történelmi perek izgalmas kultúrtörténeti vonatkozásait.

Programot lebonyolítók neve(i): Papp László, DE ÁJK

Helyszín: 4028 Debrecen, Kassai út 26., TEOKJ fszt. II. előadó

Időpont: 19:00 – 19:30

 

 

Polgári jogi mintatárgyalás

Szeretnéd megtudni, hogyan zajlik valójában egy polgári per? Kíváncsi vagy rá, hogy milyen légkör uralkodik a tárgyalóteremben? Vajon az igazságérzeted megegyezik a jogilag helyes megoldással? Az elmúlt évek hagyományait követve az Állam- és Jogtudományi Kar oktatói és hallgatói ismételten egy polgári per bemutatásával készülnek, ahol az érdeklődők a fentihez hasonló kérdésekre is választ kaphatnak. A mintatárgyalás végén a közönség tippelhet a per kimenetelére, a helyesen válaszolók ajándékban részesülnek.

Programot lebonyolítók neve(i): Polgári Jogi Tanszék

Helyszín: 4028 Debrecen, Kassai út 26., TEOKJ fszt. II. előadó

Időpont: 19:30 – 20:15

 

 

Játékos vetélkedők, kvízek

A Hallgatói Önkormányzat szervezésében játékos vetélkedők és kvízek vezetnek be a jogtudomány világába. Játssz velünk, és zsebeld be az ajándékainkat! A vetélkedők alatt vetített filmeken keresztül pedig betekintést nyerhetsz a jogi kar működésébe, valamint a hallgatói életbe is.

Programot lebonyolítók neve(i): DE ÁJK Hallgatói Önkormányzat

Helyszín: 4028 Debrecen, Kassai út 26.,TEOKJ földszinti folyosója, Hallgatói Önkormányzat pultja

Időpont: a rendezvény ideje alatt folyamatosan (azaz 17:00-20:15)

 

A hivatalos program letölthető itt!

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 14:09