Az ERASMUS programról röviden

Az Európai Bizottság Egész Életen Át Tartó Tanulás Programja (Lifelong Learning Programme) az emberi élet valamennyi szakaszában, egész Európára kiterjedően kíván tanulási lehetőségeket biztosítani mindenki számára. Ennek érdekében négy, a tanulás és szakképzés különböző szakaszaihoz kötődő alapprogramot működtet, amelyek keretében a közoktatást, a felsőoktatást, a szakmai képzést és a felnőttoktatást támogatja. Az ERASMUS a felsőoktatás támogatására működtetett alapprogram.

Az ERASMUS az Európai Bizottság egyik legsikeresebb programja, amely eddig több mint 2,3 millió egyetemi hallgató külföldi tanulmányait segítette elő szerte Európában. Gyorsan fejlődik az oktatói és személyzeti (a nem oktató egyetemi dolgozók) mobilitását célzó programrész is. 2007-től a program lehetőséget biztosít a hallgatók szakmai gyakorlatának külföldi partnernél való eltöltésére is. A program legfőbb célkitűzése, hogy növelje a hallgatói és oktatói mobilitást, és erősítse a felsőoktatási intézmények és a vállalkozások közötti együttműködést.

Az ERASMUS programot Magyarországon a Tempus Közalapítvány kezeli, amely 1996 óta kiemelten közhasznú szervezetként az Oktatási és Kulturális Minisztérium felügyelete alatt működve bonyolítja le a legnagyobb mobilitási programot Magyarországon.

Általános tudnivalók

Az ERASMUS programban az a hallgató vehet részt, aki legalább két lezárt félévvel rendelkezik, ezért elsőéves hallgatók nem támogathatóak. A hallgatói mobilitás minimális időtartama 3 hónap, maximális időtartama 12 hónap. Az ERASMUS ösztöndíjat nyert hallgató írásos tanulmányi szerződést köt a fogadó és a küldő intézménnyel. A tanulmányi időszak végén a külföldi fogadóintézmény igazolást ad az elvégzett tanulmányi programról és eredményekről.

Hasznos linkek

Frissítés dátuma: 2019.01.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.