„The Rule of Law in Europe” – angol nyelvű szeminárium

2018. március 06. - 11:00

„The Rule of Law in Europe” – angol nyelvű szeminárium

 

2018. februárjában második alkalommal került sor a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszéke és az erlangeni Friedrich Alexander Universität professzora, Andreas Funke által közösen szervezett angol nyelvű szemináriumra és konferenciára. Az első debreceni alkalom után ezúttal a rendezvény Erlangenben, Németországban került megrendezésre.

 

Február 6-án 11 órakor a Keleti Pályaudvarból indult a csapatunk Németországba. A tanári kart Sólyom Péter, Balogh Éva, Ficsor Krisztina és Kovács Ágnes képviselte, hallgatók közül pedig Nagy Nelli, Hancsovszki Zsanett, Durajda Lilla, Csukás Enikő, Batta Dóra, Buzás Norbert, Szilágyi Szabolcs, Rácz András, Pesci Marco és Kecskés Lajos vettek részt.

A hosszú vonat utat követően a késői órákban érkeztünk meg Nürnbergbe, ahol jól esett megpihenni a szálláson, mely nagyon kellemes környezetben, az óvárosban a diákszállássá átalakított várban volt.

A következő két napban került sor Erlangenben Andreas Funke és Sólyom Péter közös szervezésében megrendezett “The Rule of Law in Europe” című angol nyelvű szemináriumra. A szeminárium a jogállamiság elvének formai és tartalmi értelmezése köré épült, a résztvevők ennek az alkotmányos alapelvnek az értelmezését konkrét jogi problémák elemzésével vitatták meg.

A német és magyar résztvevőktől összesen tizenhat angol nyelvű előadást hallhattunk, melyek közül azok alkottak egy szekciót, melyek hasonló alkotmányjogi problémát érintettek. Egy prezentációra átlagban 15-20 perc állt rendelkezésre, amit a program egyik sajátossága, az előadásokhoz kapcsolódó 20-30 perces vita követett. Este a szellemi fáradalmakat egy kis focizással vezettük le, melynek keretében a magyar és a német csapat mérkőzött meg egymással.

 

A két kimerítő szemináriumi nap után lehetőségünk volt ellátogatni a Birodalmi Pártnapok egykori színhelyére, illetve részletes betekintést nyertünk a nürnbergi per menetébe is. Az utolsó napunkat Németországban a középkori varázsát máig őrző Bamberg városában töltöttük. A városnézés mellett lehetőségünk nyílt a Bajor tartomány gasztronómiai- és sörkultúrájába is betekintést nyerni.

 

Összességében a szeminárium rendkívül hasznos volt minden résztvevő számára. Mindenki sok új ismerettel zárta a két napos rendezvényt, és a szakmai megmérettetés mellett a nyelvi kompetenciák gyakorlására is kiváló lehetőség volt a szemináriumom való részvétel.

Mindezek mutatják a jövőbeli hasonló együttműködések kiemelt jelentőségét, melyek a tudományos előadó- és vitakészség és a nyelvi készségek fejlesztése mellett a külföldi jogi karokkal való szakmai kapcsolat ápolását is lehetővé teszik.

 

 

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.