Miért válasszam a debreceni jogi kart?

Mit is tudhat ez a sokféleképpen nevezett város? Volt a maradandóság városa, a találkozások városa, a nap városa, cívisváros, kálvinista Róma. Debrecen, az ország második legnagyobb városa a legkülönfélébb érzelmeket váltja ki az emberekből. Egy dolog azonban biztos: vérbeli iskolavárosról van szó, melynek szíve az ország egyik legnagyobb egyeteme, a Debreceni Egyetem. Közel 30 ezer hallgató, mintegy 1500 oktató, 15 kar, impozáns főépület és campusok, hatalmas szellemi bázis – ez mind a Debreceni Egyetem, melynek egyik kara az Állam- és Jogtudományi Kar, ahol ma már mintegy kétezer fiatal áll elébe az egyetemi képzés kihívásainak.

Az 1914-ben akkor újonnan megalapított Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem négy karának egyike a Jog- és Államtudományi Kar volt. Debrecenben a jogászképzést 1948/49-ben felfüggesztették, amely aztán a város és az Egyetem (akkor Kossuth Lajos Tudományegyetem) összefogásának eredményeképpen 1996-ban indult újra. A Kar újraindulása óta eltelt idő elegendő volt ahhoz, hogy kialakuljanak a debreceni jogász- (és immáron igazságügyi igazgatás és jogi asszisztens) élet hagyományai: a gólyáknak „kötelező” gólyatábor, a minden évben megrendezett hallgatói bál, a tanulmányok képzeletbeli féltávjánál tartandó felezőbál, az államvizsgák letétele előtt szervezett végzősbál, vagy éppen a végzősök fáklyás felvonulása. A debreceni jogi karon barátságos légkör uralkodik, és rendszeresek az olyan, a szorosan vett egyetemi tanulmányokon kívüli rendezvények, amelyeken az oktatók és hallgatók egyaránt jelen vannak.

Valamennyi jogi kar közül kiemelkedő a kar egy hallgatóra jutó könyvtári szakkönyv-, és számítógép-állománya. Hallgatóink döntő többsége – elmondásuk szerint – ismét Karunkat választaná, ha újra felvételiznie. Az oktatók és hallgatók közötti harmonikus viszony végigkíséri az oktatás 2, 3 vagy éppen 5 évét. A Karunkon folyó oktatás a jól megközelíthető Kassai Úti Campus területén elhelyezkedő modern, minden igényt kielégítő infrastrukturális feltételekkel rendelkező oktatási épületben zajlik. Valamennyi, a hallgatók számára fontos szolgáltatás a Campus területén elérhető (tantermek, tanulmányi ügyintézés, jogi könyvesbolt, könyvtár, étkezési, sportolási és szórakozási lehetőségek, kollégium).

 

Miért érdemes első helyen a Debreceni Egyetem jogi karát választani?

  • A jogi tudás az egyik legjobban hasznosítható tudás. A jogi diplomával még ma is biztos lehet az elhelyezkedés.
  • Debrecen az ország egyik igazságszolgáltatási és közigazgatási centruma. Ez egyrészt kiváló gyakorlati lehetőségeket jelent, másrészt regionálisan a legtöbb álláslehetőség is Debrecenben található.
  • Magas színvonalú oktatás folyik. A Kar az elmúlt években független felmérések szerint is az ország legkiválóbb jogi karai közé tartozik.
  • Korszerű, gyakorlatorientált elméleti oktatás folyik. Az egyetemi képzés adta lehetőségek között a tárgyi tudás átadása mellett nagy hangsúlyt helyezünk a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen készségek fejlesztésére.
  • Itt a legjobb egyetemistának lenni. Debrecen az ország egyik legvonzóbb városa. Debrecenben minden megtalálható, amire egy egyetemistának szüksége lehet: modern oktatási épületek, az ország második legjobban felszerelt könyvtára, komfortos kollégiumok, kulturális és sportlehetőségek (Főnix Csarnok, Kölcsey Központ, Apolló Art Mozi, MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ, Csokonai Színház, Sportuszoda, élményfürdő). Debrecenben található az ország egyik legkiterjedtebb egyetemi klubhálózata (Kazánház Egyetemi Klub, Klinika Egyetemi Klub, a Lovarda).
  • Debrecenben ennyi szolgáltatás mellett a fővárossal összehasonlítva a megélhetés nagyságrendekkel olcsóbb (közlekedés, közszolgáltatások, albérlet stb.).

Infrastrukturális feltételek

Személyi feltételek

Ami a hallgatóinknak jár

Hallgatói érdekképviselet

Frissítés dátuma: 2019.12.18.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.