III. Hol tartunk most?

Minőségi képzés

A DE ÁJK a hazai jogászképzés hallgatói és oktatói létszámadatait tekintve a kisebb karok közé tartozik. Ez a (finanszírozási szempontból kifejezetten hátrányos) állapot a kiemelkedő eredményeket felmutató diáktudományos tevékenységgel együtt, arányosan vizsgálva azonban a minőségi képzés biztos mutatója.

Hallgatói sikerek

A karrá válás nagy munkájában fontos szerepük volt és van hallgatóinknak is, akik szakmai versenyeken, tudományos diákkörben, perbeszédversenyeken képviselték az intézetet, majd a kart, és hirdették: Debrecenben szakmailag jól mennek a dolgok. Aki szeretne, az tud is előrejutni, hiszen segíti a jó oktató-hallgató arány, és segíti a kar hitvallása: a hallgatókért vagyunk.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákra rendszeresen szép számban nevezünk dolgozatokat, és számos hallgatónk ért el sikereket. Az országos szakmai versenyeken, munkajogi, agrárjogi, polgári jogi, büntetőjogi, stb. perbeszédversenyen kiegyensúlyozottan jó eredménnyel szerepelnek csapataink. Nemzetközi jogi ismeretekkel és kiemelkedő angol nyelvtudással felvértezett hallgatóink már két alkalommal képviselhették Magyarországot nemzetközi jogi világversenyeken.

Igazgatásszervező szak bevezetése

A joghallgatók mellett 2006 őszétől igazgatásszervező szakos hallgatók képzése is folyik a debreceni jogi karon. Ez a képzési forma a Bologna-rendszerű oktatásban általunk meghirdetett alapszak (BA vagy BSc szintű képzés), amellyel elsősorban a közigazgatásban elhelyezkedni vágyó hallgatók oktatását, magas szintű és korszerű szakmai ismeretek átadását vállalta fel a kar. E képzés folytatása lehet a 2009/2010 tanévben induló közigazgatási szakember mesterszak (MSc), de az igazgatásszervező szakról lehetséges az átjárás a jogászképzésbe is (eben az esetben hét félév a jogászképzés tartama).

Publikációink

A karnak örvendetesen élénk a kiadói tevékenysége is: a kari szakmai periodika (Collectio Iuridica Universitatis Debreceniensis) mellett több önálló könyvsorozatot indított (Debreceni konferenciák, Historia Iuridicae Facultatis, …), 2005 óta szerződés rögzíti a Gondolat Könyvkiadóval való együttműködés szabályait (amely szintén egy könyvsorozatot eredményezett), fejlődik az önálló jegyzetkiadás és 2004 óta folyamatosan megjelenik internetes szakfolyóiratunk, a Debreceni Jogi Műhely is.

Oktatóink

Az oktatók szakmai előmenetele is példaszerű: az elmúlt években több sikeres habilitáció folyt le, így egyetemi tanáraink száma is megnőtt. 2006-tól a kar akkreditált önálló doktori iskolával is rendelkezik, amely a tudományos utánpótlás nevelésének elengedhetetlen eszköze és módja.

Nemzetközi kapcsolatok

Lassan, de stabilan fejlődik a nemzetközi kapcsolatrendszer is: 2005 óta érkeznek a karra ERASMUS programmal német joghallgatók a Würzburgi Egyetemről, akik angol és német nyelvű kurzusokat hallgatnak nálunk, így sikerül kétoldalúvá tenni az eddig csak kiutazást biztosító Európai uniós programot. A debreceni joghallgatóknak egyre bővülő körben német, osztrák, francia, holland, litván, szlovén, román, belga, norvég és spanyol egyetemeken van lehetőségük egy-két félévet eltölteni.

 

Frissítés dátuma: 2018.09.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ