Közszolgáltatások megszervezése és politikái- Merre tartanak?

Fűteni, világítani, az iskolai, orvosi, szociális ellátásokból részesülni muszáj. Nem mindegy azonban, mennyiért és milyen színvonalon.
A közműszolgáltatások árai, a kórházak, az oktatási rendszer nyújtotta teljesítmény színvonala, hatékonysága központi kérdések a mai társadalomban. Hol egyikből, hol másikból politikai ügy lesz, válságok idején rögtön mindből. Nemcsak ez teremt azonban kapcsolatot közöttük. A sokféle közfeladat mindennapi ellátásszervezési rendszerei szintúgy összefüggenek egymással. A megoldások útjai a szemünk előtt változnak, érintve a hozzáférés lehetőségét és a minőség alakulását.

Még nem is olyan régen a költségvetési túlköltekezésre, állami megoldások gyengeségeire válaszul a piacosításhoz vezető „libero”-programokat állították előtérbe. Később, a közösségi kontrollok megingása mellett keletkezett krízishelyzetek kezelési igénye miatt a kormányzati funkciók tartalmára és eredményességére kiemeltebb figyelem irányult. A kötet a téma problémáit tárgyalja a főbb szaktevékenységek kormányzati feladatellátása körében – mégpedig alulnézetből, azaz a nagy ágazatok szerepéből kiindulva, a megszokottól eltérő szemléletben és rendszerezés mellett. A vizsgálódás a hálózatos infrastruktúra, a közüzemi szolgáltatások, az közoktatás, az egészségügyi ellátás és a kapcsolódó biztosítási rendszer, a szociális ellátás, a terület- és településrendezés és -fejlesztés, valamint a hatósági igazgatás, mint szolgáltatás és a közrendészet különböző fajtáira terjed ki.

A munkát az MTA–DE Közszolgáltatási Kutatócsoportja végezte, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szakmai bázisán. Ajánlható az olvasmány az egyes szakterületek iránt érdeklődőknek, felsőfokú tanulmányaikat végzőknek, a kormányzati szakpolitikákat nyomon követő, gondolkodó polgároknak.

A könyv vaskossága mellett könnyedségre törekszik: példákkal illusztrál, városeseteket mutat, magyarázó ábrákat közöl, jellemző adatokat tár elő. A szerzők által használt kategóriák könnyen kereshetőek, eredeti fogalomtár és számos más szerkesztési megoldás segíti az ismerkedést, akár „szemezgető” stílusban is, a sajátos nézőpontból tárgyalt témákkal.

A kötet adatai

 • Szerkesztők, Horváth M. Tamás, a kutatócsoport vezetője és Bartha Ildikó, a kutatócsoport tudományos munkatársa
 • Kutatásszervező, Szabad-Andrási Tünde
 • Általános lektor, Pálné Kovács Ilona
 • Szaklektorok, Józsa Zoltán, Várnay Ernő
 • Szaknyelvi lektor, Farkas Henrietta Regina
 • Kiadó: Dialóg Campus, Budapest–Pécs
 • Kiadás éve: 2016
 • Méret: 168*238 mm (B5)
 • Terjedelem:936 oldal
 • Kötés: keménytáblás
 • ISBN: 978-615-5376-89-4

A kötet példányaihoz való hozzájutás lehetőségéről a kutatócsoport vagy Szabad-Andrási Tünde kutatásszervezőnél a +36 52 512 701 / 77192 telefonszámon érdeklődhetnek az olvasók.

Frissítés dátuma: 2018.09.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.