I. Hajdúböszörményi alprojekt

2014. február 05-én Kiss Attila, Hajdúböszörmény Város polgármestere és Dr. Szabadfalvi József egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja sajtótájékoztatót tartott Hajdúböszörmény Város Önkormányzata és a DE Állam- és Jogtudományi Kar közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásáról.

Az együttműködésről röviden

A közszolgáltatások minősége, díja, hozzáférhetőségének feltételei mindennapi életünk minőségét határozzák meg. Éppen ezért a tudományos kutatások szempontjából is fontosak. Az utóbbi években különösen, mivel kétezres évek eleje óta számos változást tapasztalhatunk – mind Európában, mind Magyarországon – a helyi közszolgáltatások szervezése, az egyes közfeladat-ellátási funkciók kormányzási formái, finanszírozása körében.
A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a Magyar Tudományos Akadémiával közösen Közszolgáltatási Kutatócsoportot működtet, amely 2012–2016 között átfogó projektet valósít meg Dr. Horváth M. Tamás egyetemi tanár, kutatásvezető irányításával. A munka keretében Hajdúböszörmény város közszolgáltatásokkal való ellátásának szervezési, szabályozási kérdéseinek komplex tudományos vizsgálatára kerül sor. A város számos olyan adottsággal, jellegzetességgel rendelkezik, amelyek miatt különösen érdekes és értékes terepét képezi a közszolgálati kutatásoknak.
Ezen a területen igen meghatározó szerepe van az empirikus adatgyűjtésnek, hiszen a közszolgáltatások szervezésével kapcsolatos elméleti problémák nem ismerhetőek meg igazán a közvetlen tapasztalatok nélkül, a tényleges hátteret nem lehet csupán a jogszabályok szövegén keresztül feltárni. Az empirikus kutatás megvalósítására a Kutatócsoport egy külön munkacsoportot hozott létre egyetemi, kutatói és böszörményi gyakorló szakemberek részvételével.
Az együttműködés keretében Hajdúböszörmény Önkormányzata a Kutatócsoport számára lehetővé teszi a működési körébe tartozó nyilvános információk megismerését. Segíti továbbá a kapcsolatteremtést a „tényleges résztvevőkkel”; azaz a város élete szempontjából jelentőséggel bíró központi irányítású hivatalokkal, intézményekkel, illetve a közfeladatok ellátásában részt vevő gazdasági társaságokkal, intézményekkel, civil szervezetekkel, közösségekkel.
A Kutatócsoport a városi kutatási munka eredményeiről átfogó tanulmánykötetet készít, bemutatva a helyi közfunkciók legszélesebb körének ellátását, annak változási folyamatait, különböző területeken (közoktatás, alap- és középfokú oktatás, közvállalati gazdálkodás, lakóhelyi szociális jelenségek kezelése stb.) keresztül. A tanulmányok írásában egyaránt részt vesznek egyetemi kutatók és böszörményi gyakorló szakemberek. Többen a munkát folyamatos tanácsadással és szakértéssel segítik. A tematikus átfogó empirikus elemzés további kutatások alapját képezheti, segítheti az Önkormányzat munkáját, valamint újdonságot nyújthat az állam- és jogtudományi hallgatók számára is képzésük során.

Kutatási koncepció

A kutatómunka eredményeit a Gyűrűk és sugarak- Mit nyújt egy magyar város című tanulmánykötet tartalmazza.

A hajdúböszörményi alprojekt adatbankja
Tovább...

 

Frissítés dátuma: 2018.09.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ