Karrier

A jogászi pálya lehetőségei

A jogász diploma azon végzettségek közé tartozik, melynek birtokosai rendkívül jó esélyekkel indulhatnak a munkaerőpiacon. Előnye, hogy a jogászi végzettség a szorosan vett jogi pályákon (ügyvéd, ügyész, bíró, közjegyző, a közigazgatás) kívül is jól hasznosítható. Ennek indoka, hogy a jogi tudás bármilyen szakma végzése során nélkülözhetetlen lehet. Számos olyan megbecsült szakma és munkakör létezik, amelynek előfeltétele a jogi végzettség. A klasszikus jogi pályákhoz kulcsot adó jogi szakvizsgát a háromévi gyakorlati idő letöltése után egyedül a jogász diplomával rendelkezők tehetik le.

Az alapszakos és mesterszakos diplomák adta lehetőségek

Az országban kevés helyen folyó igazgatásszervező BA képzésben megszerezhető diploma elsősorban a közigazgatásban és a közigazgatáshoz kapcsolódó magánszektorban való elhelyezkedést teszi lehetővé.

Végzett hallgatóink elsősorban közszolgálati, humánpolitikai feladatok ellátására, költségvetési, közigazgatási szerveknél vagy éppen az Európai Unió intézményeinél, ügynökségeinél, más nemzetközi szervezeteknél, vagy éppen a harmadik (civil) szektorban igazgatásszervezői, gazdálkodási, projektmenedzseri feladatok ellátására válnak alkalmassá.

A BA képzésre épülő közigazgatási menedzser MA mesterszakot a közigazgatási felső- vagy középvezetői posztokat megcélzók számára ajánljuk. A közigazgatási mesterképzési szak célja olyan szakemberek képzése, akik alkalmasak központi, területi és helyi államigazgatás szerveiben, illetve az államigazgatáson kívül a piaci szféra vállalatainál vezetői és magas szintű irányítási, felügyeleti, ellenőrzési, hatósági, döntés-előkészítő és szervezési-igazgatási feladatok ellátására.

A közigazgatásban dolgozók számára az igazgatásszervező BA és a közigazgatási menedzser MA diploma megszerzése előre kiszámítható előnyökkel jár.

Diplomáink értéke

Karunk újraindításakor tudatosan vállalta, hogy a többi jogi karhoz képest alacsonyabb létszámban képez hallgatókat. Ennek következtében képzésünk sokkal személyesebb és intenzívebb, mint más, nagyobb hallgatói létszámmal működő karokon. Ezzel szoros összefüggésben, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának keretében a legjobb hallgatóink egy-egy általuk választott oktató (tutor) szakmai felügyelete mellett mélyülhetnek el az egyetemi szintet meghaladóan az általuk legérdekesebbnek tartott jogterületben. Az általunk választott módszer eredményességét jelzi, hogy hallgatóink az országos és nemzetközi szintű szakmai fórumokon, versenyeken rendre kiemelkedően szerepelnek. Az alacsony hallgatói létszámú csoportokban folyó oktatás és a tehetséggondozás rendszere még értékesebbé teszi diplomáinkat.
Karunk jogi képzésének színvonalát jól mutatja, hogy 2006-ban két országos szintű felmérésben (a HVG, illetőleg a Heti Válasz felmérése) is a nyolc jogi kar közül legjobb vidéki karként a második helyre kerültünk, és azóta is valamennyi rangsorban (a számítási módtól függetlenül) a jogi karok élmezőnyében foglalunk helyet. Hallgatóink képzésünkkel való elégedettségét jól mutatja, hogy a nálunk végzett hallgatóink több mint 95%-a elmondása szerint ismételten Karunkat választaná, ha újra kellene felvételiznie.

Rangsorok

Frissítés dátuma: 2018.09.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ