Interneten is elérhetők a régi Polgári Törvénykönyv előkészítő iratai

2018. május 22. - 09:15

Az Igazságügyi Minisztérium támogatásával az elmúlt két évben feltárták, majd pedig digitalizálták az 1959-es Polgári Törvénykönyv, valamint az 1977. évi Ptk. novella kodifikációs előkészítő iratait. Az iratokat a Magyar Nemzeti Levéltár évtizedeken keresztül őrizte és bár nyilvánosak voltak, hollétükről szinte senkinek nem volt tudomása. 2016-tól azonban sikerült feltárni ezeket a kiemelkedő kortörténeti dokumentumokat, majd kitartó munkával sor került a digitalizálásukra is, annak érdekében, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak.

A kutatás vezetője Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium civilisztikai helyettes államtitkára volt.

A levéltári anyagokból egy terjedelmesebb válogatás a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. által megjelentetett hétkötetes sorozatban olvasható. Ebben a hét kötetben már a 2013-as Polgári Törvénykönyv kodifikációját bemutató iratok is megtalálhatók. Emellett a kötetekben több olyan tanulmány is megjelent, amelyek a Magyar Jogász Egylet keretében szervezett kutatás eredményeként születtek (Sárközy Tamás, Verebics János, Nagy Péter tanulmányai).

A Magyar Jogász Egylet szervezésében a Ptk. iratanyagokat ismertető kötetek ünnepélyes bemutatóján 2018. március 27-én a közönség is kezébe vehette a terjedelmes mű nyomtatott változatát.

A feltárt iratanyag most a Közlönykiadó által indított új honlapon az érdeklődő közönség számára teljes egészében hozzáférhetővé válik.

Az új honlap elérhetősége: www.ptkiratok.hu

A kutatás szervezői bíznak benne, hogy a honlap tartalma felkelti a szakmai közönség érdeklődését és a fiatalabb jogász generációk is megismerkedhetnek az első magánjogi kódex, valamint az 1977-es Ptk. novella megszületésének a körülményeivel.

A jogászi hivatásrendek képviselőinek és a joghallgatók számára is hasznosítható gyűjtemény született, amely segíti munkájukat, tanulmányaikat és betekintést kapnak a magánjogi kódex megalkotásának hátterébe is.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a polgári jog tárgykörében szakirodalomként is a joghallgatók figyelmében ajánljuk ezt a hiánypótló forrást.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.