A fogyasztóvédelem újabb dimenziói

2019. január 23. - 15:43
Gyermekkorú vagy belátási képességgel nem rendelkező fogyasztók jogvédelme, pénzügyi szolgáltatásokkal, közszolgáltatásokkal szembeni fellépés – hiánypótló kutatási témák eredményeit vitatták meg a Debreceni Egyetem jogi karán.

Több mint 20 oktató, kutató, köztük PhD-hallgatók bevonásával végzett komplex fogyasztóvédelmi kutatást az elmúlt egy évben az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés támogatását célzó programjának keretében megvalósult műhelymunka olyan területekre koncentrált, amelynek eredményei hiánypótlók Magyarországon, így a jogi oktatásban és jogalkalmazásban is hasznosíthatók.

- A kutatás altémáit a fogyasztóvédelem aktuális problémaköreihez és trendjeihez igazítva alakítottuk, melyben helyet kapnak klasszikus és aktuális, gyakorlati és elméleti fogyasztóvédelmi kérdések, illetve új, a hagyományostól eltérő megközelítést igénylőkutatási témák is. Olyan témákra koncentráltunk, amelyek a fogyasztók védelmének új megközelítését vetik fel a megváltozott fogyasztói szokások tükrében. A gyengébb fél védelmének változásai, a belátási képességgel nem rendelkező személyek fogyasztói jogvédelme, a kollektív fogyasztói érdekek védelme, a pénzügyi szolgáltatásokkal, közszolgáltatásokkal szembeni fellépés, melyek mind a jövőbeli jogalkotás irányait fogják meghatározni – hangsúlyozta Szikora Veronika dékán a kutatási eredményeket bemutató szerdai konferencia megnyitóján.

A fogyasztóvédelem legújabb dimenziói című tanácskozáson a kar oktatói, kutatói mellett előadást tartott többek között Zavodnyik József volt versenybíró, valamint Sík Simon Rita, a Cseh Tudományos Akadémia tudományos munkatársa.

A DE ÁJK tanulmánykötetben foglalja össze a kutatás eredményeit, amely egy Fogyasztóvédelmi Kutatóközpont alapjait is megteremti, valamint előkészíti egy szakmai-tudományos folyóirat későbbi megjelentetését.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán jelenleg is több olyan magyar és angol nyelvű tárgyat oktatnak, melyek a fogyasztóvédelemhez kapcsolódnak, ilyen például a polgári-, a kereskedelmi-, a gazdasági-, a fogyasztóvédelmi- és a nemzetközi magánjog. Egy korábbi kutatási projekt eredményeképpen pedig akkreditált fogyasztóvédelmi szakember (LLM) mesterképzést is indított a kar.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.