A „Debreceni modell”

2017. május 16. - 09:31
Hazánkban egyedülálló kutatási programot indít a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a Debreceni Törvényszékkel közösen a hatékony ítélkezés alapjainak teremtésére.

A két intézmény együttműködése évtizedekre nyúlik vissza. A törvényszék a kar indulása óta gyakorlati helyet biztosít a hallgatóknak, és több közös programot működtetnek együtt sikeresen, így az országban első Jogi Klinikáját, valamint a Nyitott Bíróságot.

- Arra törekszünk, hogy hallgatóinkat felkészítsük az életre, hogy a nálunk megszerzett elméleti tudást minél előbb a gyakorlatban is alkalmazni tudják. Erre kiváló alkalom ez a rendezvény is, ahol a meghívott szakmai előadóink egyfajta hidat képeznek a hallgatók számára az elmélet és a gyakorlat között – emelte ki Szikora Veronika dékán a karon tartott május 15-ei fórumon, amelyen a bírósági szervezetrendszer felépítéséről és a bírósági fogalmazóvá válás folyamatáról tartott szakmai előadásokat az Országos Bírósági Hivatal, a Debreceni Ítélőtábla, valamint a Debreceni Törvényszék elnöke.

A rendezvényen elhangzott, hogy a gyakornoki programok mellett közös kutatásokat is folytatnak a helyi ítélkező szervekkel. A Jogtörténeti Tanszék, a megyei levéltár és a törvényszék a jogszolgáltatás történetét dolgozza fel együtt, és a közös munka a továbbiakban is folytatódik.

- A Debreceni Járásbíróságon dolgoztuk ki azt az igazgatási modellt és motivációs rendszert, amely úgy segíti a hatékony ítélkezést, hogy a dolgozókat is érdekeltté teszi a tartós sikerben. Ezt az úgynevezett Debreceni modellt adjuk át kutatási célra a Debreceni Egyetem jogi karának, hogy a vizsgálatok eredményeként megszülető 40-50 oldalas tanulmányt országszerte felhasználásra ajánlhassuk – tájékoztatott Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke.

A közös kutatásról szóló megállapodást hétfőn írták alá az Állam- és Jogtudományi Karon. Ilyen jellegű közös munkára még nem volt példa Magyarországon.

- Ez az első olyan megállapodás, amely bírósági igazgatás témakörében indít kutatást, hogy annak eredményét visszaforgassa a gyakorlatba. Örülök annak, hogy a Debrecenben példaértékűen működő jogi oktatás és kiváló gyakornoki programokon túllépve nívós kutatási munkák is születnek – hangsúlyozta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A kutatómunkában a jogász hallgatók mellett az igazságügyi igazgatás szakos diákok is részt vesznek majd.

Sajtóiroda - TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.