FELVÉTELI INFORMÁCIÓK

 

 


Dr. Szikora Veronika
dékán

 

Az Állam- és Jogtudományi Kar a Debreceni Egyetem négy alapító karának egyike. A képzést 1996-ban szerveztük új alapokra, és az azóta eltelt két évtizedben az ország meghatározó jogi karává váltunk. A szakma elismeri a debreceni jogi karon végzettek tudását és felkészültségét, diplomásaink a visszajelzések alapján könnyen és gyorsan találnak munkát maguknak szakmájukban. A jogi kar a Debreceni Egyetemtől megszokott magas színvonalon nyújtja oktatási szolgáltatásait, valamennyi szakon. Képzéseink színvonalát jól mutatja, hogy Karunk a jogi karok országos rangsorában folyamatosan az élmezőnyben szerepel.


Képzéseink

Képzési kínálatunk a jogi képzési terület minden ciklusát lefedi. Egyaránt indítunk a bolognai rendszerből kimaradó, ötéves, osztatlan jogászképzést, a bolognai rendszerbe illeszkedő hároméves igazságügyi igazgatási alapképzést. 2013-tól Karunkon kétéves jogi asszisztens felsőoktatási szakképzést is kínálunk. 2014-től kezdődően európai és nemzetközi üzleti jog LL.M képzéssel bővítettük kínálatunkat, angol nyelven. Valamennyi szakunkat nappali és levelező tagozaton is indítjuk.

 

Felvételi eljárás

Az általános felvételi eljárás 2021. december második fele és 2022. február 15. között zajlott. A pótfelvételi eljárásról külön oldalunk tartalmaz információkat: https://jog.unideb.hu/hu/potfelveteli-informaciok

A felvételiről bővebb információt aloldalunkon talál.[DBA1] 

A felvételire vonatkozó szabályok (alapinformációk, pontszámítás, jelentkezés, eljárás, díjak, jogorvoslat) az Educatio Kht. - Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján (www.felvi.hu) érhetők el.

 

 

Érettségi vizsgatárgyak, többletpontok a 2021/22. évi felvételi eljárás során

Jogi képzési terület

Két érettségi vizsgatárgyat kell választania a jelentkezőnek.

Az intézmények által adható többletpontok

Igen/Nem

Sporteredmény  jogcímen  adható  többletpont,  a  Kormány  által  rendeletben megállapított sportágakban és versenyeken elért helyezés alapján.

Igen

A művészeti szakképzésben tanuló szakközépiskolások részére szervezett, a minisztérium által meghirdetett és anyagilag támogatott Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezésért 20 többletpont.

Igen

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen és a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén elért 1-10. helyezésért 100 pont, 11-20. helyezésért 50 pont, 21-30. helyezésért 25 pont, tantárgyanként legfeljebb egy versenyeredményért, amennyiben az érettségi pontot adó tárgy az adott szakon.

Igen

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért 1-10. helyezésért 20 pont, tantárgyanként legfeljebb egy versenyeredményért, amennyiben az nem érettségi pontot adó tárgy az adott szakon, azonban elfogadásáról az érintett intézmények előzetesen megegyeztek.

Nem

A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyein elért helyezés alapján a nagydíjasoknak 30 pont, az első díjasoknak 20 pont, tantárgyanként legfeljebb egy vizsgaeredményért, amennyiben az érettségi pontot adó tárgy az adott szakon.

Igen

Az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért legalább 3. helyezésért 30 pont.

Igen

Az 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, a hatályos jogszabályok szerint szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 32 pont.

Igen

A szakképzésről szóló törvény szerint a szakképesítésért felelős miniszter által szervezett országos szakmai tanulmányi versenyen elért helyezése alapján a szakmai vizsga egésze (minden része) alól felmentést kapott jelentkező esetében, a hatályos jogszabályok szerint szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 30 többletpont.

Igen

 

Osztatlan képzés

Érettségi vizsgatárgyak

jogász

történelem kötelező

és

angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv

Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

 

Alapképzési szakok

Érettségi vizsgatárgyak

igazságügyi igazgatási

Figyelem! Új felvételi követelmény a 2020. szeptemberében induló képzések felvételi eljárásától

A 2020. évi általános felsőoktatási felvételi eljárástól alapképzésre és osztatlan mesterképzésre az a jelentkező vehető fel, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik.

További részleteket itt olvashatók:

https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_20A/tablazatok/FFT_2020A_2sz_tablazat.pdf

 

Jogi felsőoktatási szakképzés

Érettségi vizsgatárgyak

jogi asszisztens

Bármelyik két, középszintű érettségi tárgy beszámítható

A táblázat tájékoztató jellegű, részletes információk a Felvi.hu oldalon olvashatók. A többletpontokat az Oktatási Hivatal bírálja el.

Egyetlen szak esetén sem követelmény a nyelvvizsga megléte.

 

Új szabály: A 2021/22. Felvételi eljárásában a felsőoktatási szakképzésben oklevéllel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők mentesülnek az emelt szintű érettségi követelménye alól, amennyiben a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának igazságügyi igazgatási alapszakjára, vagy osztatlan jogász képzésre nyújt be jelentkezést.

 

A képzési költségek a következőképpen alakulnak a 2021/2022-es tanévben

 • jogász szak, nappali munkarend: 250.000 Ft
 • jogász szak, levelező munkarend: 225.000 Ft
 • európai és nemzetközi üzleti jog (angol nyelven), nappali munkarend: 295.000 Ft
 • európai és nemzetközi üzleti jog (angol nyelven), levelező munkarend: 235.000 Ft
 • igazságügyi igazgatási alapszak, nappali tagozat: 190.000 Ft
 • igazságügyi igazgatási alapszak, levelező tagozat: 160.000 Ft
 • jogi felsőoktatási szakképzés, nappali munkarend: 150.000 Ft
 • jogi felsőoktatási szakképzés, levelező munkarend: 120.000 Ft

 

Felvételi kapcsolat

Személyesen vagy postai úton: Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, 4028 Debrecen, Kassai út 26. (Debreceni Egyetem Kassai úti Campus ÁJK épület)

 

Dékáni Hivatal

 

 • A felvételi eljárással összefüggésben, 2022. január 3-tól az eljárás végéig kollégáink munkaidőben örömmel válaszolnak az érdeklődők kérdéseire az alábbi számon: +36 (30) 166-9667 

 

Dr. Bordás Péter oktatási referens                                                        

 •  telefonszám: +36 52 512 700 / 77304
 •   

 

Frissítés dátuma: 2022.07.12.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.