Életutak

Még nem tudod pontosan, hogy mit kezdhetnél egy jogi diplomával a kezedben? Akár egy dinamikusan fejlődő multi jogtanácsosaként is dolgozhatsz, mint Berecz Péter. Péter karrierjéről, a jogi karon töltött éveiről és lehetőségeiről mesélt nekünk.

 

Debrecenben születtem, itt tanultam mindig is. Szeretem a várost, így nem volt kérdés, hogy itt folytatom tanulmányaimat. Érdekeltek a társadalompolitikai kérdések és a történelem, ezért úgy éreztem a jog jól passzol majd a személyiségemhez. Nővérem is a jogi karra járt, így volt, hogy meglátogattam még középiskolásként. Már ekkor nagyon megtetszett az egyetem és a légkör is.

 

Amikor az egyetemre visszagondolok, mindig jó érzés fog el. Nagyon szép évek voltak ezek. Élveztem minden pillanatát. Ugyanúgy élveztem a bulikat, kirándulásokat, mint a könyvtárban a kutatást. Rossz élmény eszembe sem jut.

Különösen szerettem a baráti hangulatot, a légkört. A jogi karon mindenki egyszerű, közvetlen módon viszonyul a másikhoz. A kis létszám miatt, néhány félév után szinte mindenkit ismersz, mindenkiről tudod kicsoda. A tanárok is elérhetők, barátságosak, fiatalosak. Tudjuk, hogy kihez mivel kapcsolatban fordulhatunk.

Az egyetemi évek lehetőséget biztosítottak arra is, hogy tudományos kutatást is végezzek a jogbölcselet területén. Országos Tudományos Diákköri Konferencián is indultam ezzel, és meg is nyertem. Tanáraim sokat segítettek nekem, mindenben kaptam támogatást, de ugyanúgy szabad kezet is. Nem volt erős kontroll, azt írhattam, amit szerettem volna.

Külföldi ösztöndíjak és pályázati lehetőségek is akadnak bőven a jogi karon. Kevesebben pályáznak, így nagyobb az esély az elnyerésükre. Így tanultam én is az utolsó évben Németországban.

 

Eközben negyedéves joghallgatóként egy dinamikusan fejlődő, hightech multinacionális céghez jelentkeztem nyári jogi gyakornoknak, ide Debrecenbe. Annyira jól sikerült a gyakorlatom, hogy a végzésem óta itt dolgozom. Így a diploma megszerzése után munkakereséssel nem kellett időt töltenem.

Ennek már lassan 10 éve. Jogi előadóként kezdtem, szakvizsga után jogtanácsos lettem. Nagyon változatos, kihívásokkal teli és izgalmas a munkaköröm. Munkajogtól kezdve, a kereskedelmi jogig sokféle céges üggyel foglalkozom.

A tapasztalatok bővülésével egyre több és egyre változatosabb ügyeket bíztak rám nemzetközi környezetben, idegen nyelven. Utazom külföldre is. A világ minden táján jártam már, sok érdekes országba jutottam el a munkám által.

Az alaposságot, precizitást, kitartást nagyon megtanultam az egyetemen. Ezeket jól tudom hasznosítani ma is.

 

Annak idején nem volt teljes képem a jogról. Ma már látom, hogy milyen széles körű. Jogi diplomával el lehet helyezkedni újságíróként, akár politikai, gazdasági elemzőként, de a hétköznapi életben is nagyon hasznos, segíti a tájékozódást.

 

Debrecen egy pezsgő város. Egyre több cég jelenik meg. Nem csak multik, hanem KKV-k is. És jogi diplomával sok kapu nyitva áll előttünk.

Számomra ma sem lenne kérdés, hogy hová felvételiznék. Ugyanúgy a Debreceni Egyetem jogi karát választánám.


Hezitálsz, hogy milyen képzésre jelentkezz? Bihari Erika története segítségedre lehet a döntés meghozásában.

 

Erika Debrecenben kezdte meg tanulmányait igazgatászervező szakirányon. Ennek már lassan 10 éve. 

Már az első években hallgatói önkormányzati képviselő lett, így hamar a kari élet sűrűjében találta magát. Számos rendezvény szervezésében vett részt, amik a szívéhez nőttek. A magáénak érezte ezeket a feladatokat és magát az egyetemet is, mindemellett olyan csapat alakult ki körülötte, akikkel jól tudott együtt dolgozni. Egymást kiegészítve, segítve hatékonyabbá vált a munkavégzés és könnyebben megoldották a feladatokat. Nem utolsó sorban jó barátságok is szövődtek az évek folyamán.

 

Az alapszak elvégzése után közigazgatási menedzser mesterszakra jelentkezett. Tanulmányai, valamint párhuzamosan végzett munkája során egyaránt belekóstolhatott a közigazgatásba és a jogba. Ekkor érett meg benne a felismerés, hogy céljait akkor tudja igazán elérni, ha jogász lesz. Ezért két diplomával a kezében ismét felvételizett. A korábbi tanulmányai miatt a jogot már 3,5 év alatt végezhette el.

 

Az egyetemi évek alatt egyre jelentősebb kihívásokkal találta magát szemben. Természetesen volt, hogy neki sem sikerült egy-egy vizsgája elsőre, de akadt olyan verseny is, amire nagyon sokat készült és mégsem ért el helyezést. Visszagondolva, az első két államvizsga közel sem volt akkora megmérettetés számára, mint a legutolsó, de a 3 hónapos kimerítő tanulás meghozta gyümölcsét.

Ma már jól tudja, ha valaki kitartó, szorgalmas és harcol azért, amit szeretne, akkor nagy eséllyel el is fogja érni azt.

Ezt érezte a Tudományos Diákköri Konferenciával kapcsolatban is. Igyekezett nagyon jól felkészülni az országos megmérettetésre, hisz tudta, neves oktatók ülnek a zsűriben és előttük előadni, nem kis kihívás. Végül sikerrel vette ezt az akadályt is és első lett, valamint külön díjat is kapott.

„Az embernek nagyon jól esik az, hogy amin sokáig és kitartóan dolgozik, annak lesz eredménye. Minden tudományos tevékenység; ha cikket írsz, vagy épp egy konferencián adsz elő sikeresen, egy szakmai elismerés, mind a kari és mind a külsős oktatók irányából. Ez az, ami azt a bizonyos pluszt nyújthatja.”

 

És számára valóban ez nyújtotta a pluszt, hiszen ez volt az a dolog, ami az egyetemen tartotta, még annak ellenére is, hogy lettek volna további lehetőségei. A kétségei azzal kapcsolatosan, hogy vajon tényleg neki való-e a kutatói pálya, eloszlottak a sikeres OTDK szereplésének köszönhetően. Ezek után nem volt kérdés számára, hogy maradjon-e PhD-zni a karon. Persze más tényezők is befolyásolták, hiszen nagyon sok ismerőst és barátot szerzett az évek alatt, ami nem debreceniként jól eső érzéssel töltötte el. Rengeteg élménnyel gazdagodott, szerette a közvetlen légkört, a magas színvonalú oktatást és az oktatókat.

 

Erika jelenleg a Polgári Jogi Tanszék PhD hallgatója. Persze a jövője sok tényezős és összetett, de az eddig is kedvelt kutatói munka mellett az óratartás is elnyerte a tetszését. Szerencsére a pozitív visszacsatolással sincs bajban, hiszen a hallgatók is csak megerősítik a visszajelzéseikkel. 

Ma már nehezen tudná elképzelni az életét máshol, igazán megszerette Debrecent és a jogi kart. 


Gondolkozol a jogi pályán, de még nem vagy biztos a döntésedben? Fekete Péter Pál sztorija segíthet neked. Péter az egyetem után Debrecen egyik modern és nívós ügyvédi irodájában, a Dr. Nemes Ügyvédi Irodában kezdte el építeni karrierjét ügyvédjelöltként. A motivációkról, az egyetemi évekről és a jogi pályáról vallott nekünk.

 

„Kiskorom óta ügyvéd szerettem volna lenni. A szüleim példáját követve mindig is segíteni akartam a kis emberek nagy gondjainak megoldásában. És azt gondoltam, talán a jogi pálya az egyik, amiben ezt leginkább tudom érvényesíteni.

A Fazekas Mihály Gimnáziumba jártam, és imádtam a debreceni középiskolás éveket is. Így nem volt kérdés számomra, hogy maradjak. Debrecenben minden megvan, amit egy diák kereshet. Lehet tanulni, lehet szórakozni, lehet sportolni.

 

Az egyetemi évekre mindig nagy örömmel emlékszem vissza. Nagyon szerettem a családias légkört. Sokszor úgy éreztem, mintha otthon beszélném át a tanulással kapcsolatos dolgaimat. A tanárokkal jó kapcsolatot lehet kialakítani, segítőkészek. Voltak olyan mentoraim, akik egyengették az utamat, akikre fel tudtam nézni, akikkel együtt tudtam dolgozni. Nagyon jó kapcsolatba kerültem például Fézer Tamás tanár úrral. Nála írtam a tudományos diákköri dolgozatomat. Nagyon sok versenyen segített engem. A versenyek közül különösen szerettem a perbeszédversenyeket. Országos helyezéseket értem el, többször nyertem is.

A tanulás mellett fontosnak tartottam, hogy tagja legyek valamilyen közösségnek, így HÖK-ös lettem. Folyamatosan azért dolgoztunk, hogy aktívvá tegyük a hallgatói életet. Konferenciákat, hasznos rendezvényeket szerveztünk, érdekes előadókat hívtunk. 

 

A jogi diploma megszerzése után, szinte azonnal találtam munkát. Egy modern, fiatalos, helyi ügyvédi irodába, a Dr. Nemes Ügyvédi Irodába adtam be a jelentkezésemet. Hamar be is hívtak interjúra, néhány hét után pedig el is kezdtem dolgozni ügyvédjelöltként, és ma is itt vagyok. 

Rengeteget tanultam az elmúlt 2 évben, amióta dolgozom. Pontosságot, precizitást, ügyfélcentrikusságot, etikus magatartást. Az elméleti tudást gyakorlati oldalról megvizsgálva jöttem rá, hogy a gyakorlat a kulcsa a jogi szakmának. Szerencsére a Debreceni Egyetem Jogi Kara erre is nagy hangsúlyt fektet. A tantermi előadások mellett számos gyakorlat is van, amelyek jól kiegészítik a képzést. A fakultatív lehetőségek közül pedig külön kiemelném, a Jogi Klinika programok hasznosságát, hisz ezek keretében akár bíróságokon is el lehet hosszabb időt eltölteni.

Mindig visszajönnek olyan dolgok, amiket az egyetemen tanultam egy-egy jogi problémához kapcsolódóan, legyen szó akár munkajogról vagy agrárjogról. Ma már azt is tudom, hogy az elméleti tudás a gyakorlattal lesz teljes.

 

Aki családias környezetben, kitűnő csapatban szeretne tanulni és szórakozni, nyugodtan válassza a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kart! A Campusnak semmivel össze nem téveszthető, egyedi hangulata van. Gyakran futok ma is arra. Olyan mintha hazajárnék.


Érdeklődsz a jogi pálya iránt, de még vársz egy utolsó megerősítésre? Olvasd el Havas Lóránt sztoriját, ami egy igazi „Merj nagyot álmodni!” történet.

 

Lóránt ma az Európai Unió Bizottságának jogi képviselője Brüsszelben. Gyermekként maga sem gondolta volna, hogy a vörös szőnyeg iránti rajongása eddig fogja repíteni.

Hisz gyakran megfordult édesapja munkahelyén, ahol az irodájába egy hosszú vörös szőnyegen keresztül lehetett bejutni. A vörös szőnyeges bevonulás annyira ámulatba ejtette gyermekként, hogy már akkor megszületett benne az elhatározás: ő is biztosan jogász lesz, mint az édesapja. Az idő múlásával ez az érzés csak erősödött benne, így egy percig sem volt kérdés számára, hogy hová felvételizzen. A Debreceni Egyetem jogi karát választotta. Annyira szerette a várost és a család, a barátok közelségét, hogy más nem is jöhetett szóba. Ennek már 19 éve.

 

Ahhoz, hogy ma ő képviselhesse az EU Bizottságát bírósági eljárásokban, hosszú utat kellett bejárnia. Sok és fokozatosan épülő kihívásokkal küzdött meg azért, hogy ma az ENSZ jogászaival vagy az Egyesült Államok Külügyminisztériumának jogászaival egyeztethessen. De Lóránt mindezt nem küzdésként, hanem lehetőségként élte meg.

Az első nagyobb megmérettetés egy Erasmusos, franciaországi tanulmány volt Aix-en-Provence-ban. Nemcsak az idegen nyelv, hanem az önállósodás is feladta időnként a leckét. Életre szóló, kitörölhetetlen, hasznos élmény volt számára ez az egy év. Hiszen az ott hallgatott tárgyakat, nyelvtudását ma is kamatoztatni tudja munkája során. És emellett olyan barátokra, nemzetközi kapcsolatokra tett szert, melyek sokat segítettek jövője alakulásában.

 

Amikor az egyetemi nehézségek kerültek szóba, nemigen tudott mit említeni. Az egészet nagyon pozitívan élte meg. Persze a vizsgaidőszakok nem mindig voltak könnyűek, de sosem érzett túlzott nyomást sem a kar, sem az oktatók részéről. Egy alkotó közegben tanulhatott, ahol mindig jól érezte magát. Különösen hálás azért, hogy már ekkor megismerkedhetett az Európai Unió jogával Várnay professzor előadásain. Ez plusz lökést adott neki és meghatározta pályafutását. Már ekkor érezte azt, hogy a jogi pálya nem csupán egy állás, hanem hivatás. Nem csak lehetőségeket ad, de bizonyos felelősséggel is jár.

 

A diploma megszerzése után szerette volna tovább mélyíteni tudását az EU-s jogban, így egy éven keresztül Belgiumban, a College of Europe-ban tanult, ahol egy évet dolgozott is, majd visszatért Budapestre, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba, ahol ugyancsak egy éves tapasztalatot szerzett.

Az Európai Bizottsághoz, Brüsszelbe 2008 novemberében került. Két év után az Európai Külügyi Szolgálatnál folytatta karrierjét, majd visszatért az EB-hez.

Lóránt hisz a jogállamiságban, a jog fontosságában, szereti a hivatását. Szereti megélni, hogy hozzá tud tenni valamit ahhoz, hogy az Európai Unió működjön, javuljon. Hisz a jogi közösségek fenntartásában a jogászoknak jelentős szerepük és felelősségük van.

 

A Debreceni Egyetemet és a jogi kart, az alma matert ma is szívügyének tekinti, sokat köszönhet az ott folyó oktatásnak. Saját bőrén tapasztalta meg, hogy a debreceni tanulmányok, a debreceni jogi diploma nemzetközi szinten is megállja a helyét. Sosem érezte azt, hogy ne tudná felvenni a versenyt tudásban más nemzetek hallgatóival. Úgy gondolja, az EU-s tárgyak, a fakultációk színvonala a jogi karon európai színvonalú. Amit mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a debreceni joghallgatók nemzetközi vizeken is megállják a helyüket.

Frissítés dátuma: 2019.01.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ