Hírek, aktualitások

információk az egyetem életéből, eseményekről

Fiatalkorúak a büntető igazságszolgáltatásban c. konferencia beszámoló

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszékének, és a Büntető Eljárásjogi Tanszékének közös szervezésében a tudományos hét keretében 2013. október 29-én került sor a Fiatalkorúak a büntető igazságszolgáltatásban című konferenciára. Részletek megtekintése »


Beszámoló a Munka- és Szociális Jogi TDK-ról

Karunk Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszéke 2013. október 30-án rendezte meg a t. Az ülésen öt hallgató mutatta be dolgozatát, s a nagy érdeklődésre tekintettel valamennyi előadást két vagy három hallgatói bírálat követett az oktatói opponencia mellett Részletek megtekintése »


Debreceni jogászok előadásai Komáromban

2013. szeptember 19-án Karunk három oktatója – dr. Szemesi Sándor egyetemi docens, dr. Sipka Péter és dr. Zaccaria Márton Leó egyetemi tanársegédek – előadóként vettek részt egy évente megrendezésre kerülő rangos nemzetközi tudományos konferencián. A konferenciát a komáromi Selye János Egyetem rendezte, a konferencia címe pedig "Új kihívások a tudományban és az oktatásban" volt. Részletek megtekintése »


Bírákkal tanácskoztak – sikeres és eredményes volt az I. Munkaügyi Kollégium

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre Karunkon 2013. április 26-án az I. Munkaügyi Kollégium, melyet az Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszék munkajogi csoportja rendezett. Részletek megtekintése »


Meghívó könyvbemutatóra

A Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) Történettudományi Munkabizottsága, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, az Argumentum Kiadó és a Bibó István Szellemi Műhely tisztelettel meghívja Önt a Bibó István munkái Centenáriumi sorozat 1–12. kötetének a bemutatójára.
Részletek megtekintése »


Könyvbemutató Budapesten

Andreas Funke és Sólyom Péter szerkesztésében megjelent a Verzweifelt Objektiv című kötet, melynek magyar nyelvű bemutatójára 2013. május 8-án (szerda) 17 órai kezdettel kerül sor az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanácstermében.


Újabb sikeres Munkajogi Perbeszédverseny Karunkon; eredményes részvétel az Országos Munkajogi Perbes

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszéke 2013. április 17-én rendezte meg hagyományos helyi Munkajogi Perbeszédversenyét. A verseny során a jól felkészült hallgatók számukra véletlenszerűen összeállított – nehéz –jogeseteket oldottak meg, és adtak elő. Részletek megtekintése »


Prof. dr. Várnay Ernő beszámolója a Sólyom ügy tárgyalásáról (Luxemburg, Európai Unió Bírósága)

2012. február 1-én került sor az Európai Unió Bíróságán a C-364/10. számú, Magyarország kontra Szlovákia ügy tárgyalására. Az ügy több vonatkozásban bír jelentőséggel: Magyarország azért indított Szlovákia ellen pert, mert Szlovákia 2009. augusztus 21-én megtiltotta Sólyom Lászlónak – aki egy társadalmi szervezet meghívására igyekezett a szlovákiai Révkomáromba, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatásán – a területére való belépését. Részletek megtekintése »


ÁJK-s előadás a "Tálcán a világ" című előadássorozatban

Nagy megtiszteltetésben volt része 2013. március 26-án kollégánknak, Zaccaria Márton Leónak, ugyanis ezen a napon "Esélyegyenlőség a munkaerőpiacon" címmel tarthatott előadást a "Tálcán a világ" rendezvénysorozat keretei között. Részletek megtekintése »


Bűn és irodalom II. konferencia

Az Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszéke és az ELSA Debrecen 2013. április 18-án "Bűn és irodalom II." címmel tudományos konferenciát szervezett. Részletek megtekintése »


Az orvosszakértő a büntetőeljárásban konferencia

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszéke és a Debreceni Egyetem OEC Igazságügyi Orvostani Intézete közösen tudományos konferenciát szervezett 2011. november 4-én „Az orvosszakértő a büntetőeljárásban” címmel. Részletek megtekintése »


Bűntények a könyvtárszobából konferencia

A "Bűntények a könyvtárszobából – Bűn és irodalom" címmel szervezett tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszéke és a Bölcsészettudományi Kar Angol Irodalom Tanszéke 2010. november 2-án. Részletek megtekintése »


A büntető ítélet igazságtartama

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszéke 2010. március 5-én tudományos konferenciát tartott "A büntető ítélet igazságtartama – azaz változtak-e a bizonyítás szabályai a folyamatos kodifikáció következtében" címmel. Részletek megtekintése »