Ítélet Magyarországon

2015. április 23-án az Ítélet Magyarországon című díjnyertes dokumentum film rendezője Hajdú Eszter látogatott el Karunkra.
Az Alkotmányjogi Tanszék és Jogbölcseleti és Jogszociológiai Tanszék szervezésének köszönhetően mutatták be a filmet Karunkon. A résztvevők a film megtekintése után kérdezhettek a rendezőtől, aki készségesen válaszolt az érdeklődőknek.

Amikor nyilvánossá vált a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló per kezdő dátuma, Hajdú Eszter dokumentum-film rendező elhatározta, hogy az egész tárgyalás-sorozatot dokumentálja, emléket állítva ezzel az áldozatoknak. Akkor még arra lehetett számítani, hogy a teljes per 1 év alatt lezajlik, azonban két és fél éven keresztül tartott a tárgyalássorozat.
A film fejlesztése 2010 novemberében kezdődött, a forgatások az első tárgyalási napon 2011. március 25-én kezdődtek és 2013. augusztus 6-án az ítélet kihirdetésével értek véget. A két és fél évig tartó per folyamán Hajdú Eszter stábja volt az egyetlen, amely a tárgyalások minden napját dokumentálta. Az egyéb külső forgatások mellett a stáb a per 167 napján részt vett, minden napot rögzített és ezzel egy exkluzív, egyedülálló kordokumentációt készített egy egyedülálló ügyről. A per során az első néhány és az utolsó pár napon volt nagy nemzetközi és magyar média érdeklődés, a tárgyalási napok túlnyomó többségén azonban semmilyen sajtó sem vett részt.
A film idáig a világ közel 30 országának 32 fesztiválján mutatták be, és 15 nemzetközi díjjal jutalmazták.

judgmentinhungary_960_300_withlogo.jpg

hajdue-3.jpg