MTA-DE Kutatócsoport


english.jpgEnglish information


I. A kutatócsoportról


Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport a Magyar Tudományos Akadémia támogatott kutatócsoportjai keretében kezdte meg működését 2012. január 1-jén. A kutatás azon közszolgáltatások széles körét rendszerezi, amelyek valamilyen szinten területi szervezésben kerülnek ellátásra, ugyanakkor figyelemmel a közszektor kelet-közép-európai sajátosságaira. A fő területek a hálózatos infrastruktúra, a közüzemi szolgáltatások, a közoktatás, az egészségügyi ellátás és a kapcsolódó biztosítási rendszer, a szociális ellátás, a terület- és településrendezés és –fejlesztés, valamint a hatósági igazgatás mint szolgáltatás és a közrendészet különböző ágai. A kutatás egységesen modellezni kívánja a szerteágazó területek fejlődési modelljeit és eszközrendszeri változatait, mint közösségi területi szolgáltatásszervezést.
Kutatócsoportunk célja, hogy tevékenységünket ne csak tagjainkra korlátozzuk, hanem széleskörű együttműködési rendszert alakítsunk ki a témánk iránt érdeklődő kutatókkal és karunk oktatóival.

A Kutatócsoport párhuzamosan futó, az OTKA által támogatott Városi kormányzás közepes városokban és várostérségekben elnevezésű, 2012 márciusában indult projektjének részletes bemutatásáról itt olvashat.

A Kutatócsoport 2014. évben együttműködési megállapodás keretében Hajdúböszörmény Városában végzett kutatásokat, melyről bővebben itt olvashat .

2015. év folyamán szakmai blog készült el és indult be Közjavak.hu néven (www.kozjavak.hu). A weboldal a kormányzat szerepeinek átalakulását mutatja be a mai piacgazdaság különböző közszektorba tartozó területein. Ez az interaktív fórum hidat teremthet egymástól eltérő területeket és értékvilágokat képviselő szakértők között. Angol nyelvű változata (www.kozjavak.hu/en ) szintén elkészült a nemzetközi közönség számára.

A kutatócsoport vezetője:
Prof. Dr. Horváth M. Tamás, DSc.

A kutatási projekt témája:
Területi közszolgáltatások szabályozásai

A kutatási projekt időtartama:
2012. január 1-2017. június 30.

A kutatócsoport elérhetősége:
4028 Debrecen, Kassai út 26.
Levelezési cím: 4002 Debrecen, Pf. 400.
Tel: (52) 512-701/77119
Fax: (52) 512-701/77119
E-mail: kozszolg.kut@law.unideb.hu
Blog oldal: kozjavak.hu

Munkatársak:

Megjelent művek:

 

oldalra_osszkephatos_elol2.png

 

 

 

II. Friss hírek


Megjelent a Közszolgáltatások megszervezése és politikái. Merre tartanak? c. új kötet, mely a közszektor közigazgatási szerepeinek alakulását a legszélesebb értelemben vett szolgáltatási csoportokban vizsgálja, közöttük mértékadó összefüggést keresve. A könyvről bővebben itt olvashat.

A kutatócsoport elindította a magyar nyelvű Közjavak (www.kozjavak.hu) és az angol nyelvű Public Goods and Governance (www.kozjavak.hu/en) elektronikusan megjelenő tudományos folyóiratait. Mindkét folyóirat ISSN számmal is rendelkezik, a Közjavak negyedévente, a Public Goods and Governance pedig félévente jelenik meg. A folyóiratok alapvetően a közpolitika, a közmenedzsment, a kormányzás, a közigazgatás és a közjog területén közölnek írásokat, amelyek tárgyát az állami, kormányzati szerepek változása és változatos megjelenési formái képezik, a piacgazdaság magyarországi, illetve európai, globális kontextusaiban vizsgálódva, a legkülönbözőbb szakmai területeken.

Horváth M. Tamás kutatócsoport vezető elnökségével 2016. február 3-án megkezdte működését a Magyar Tudományos Akadémia IX. Osztályának Közjogi Albizottsága, melynek célja a különböző közjogi tudományterületek közötti kapcsolatok erősítése, ennek érdekében szakmai megbeszélések, tudományos viták kezdeményezése. Az Albizottság munkájáról, aktuális ülésekről itt olvashat.

Korábbi hírek


III. Kutatási céljaink

pdf Kutatási koncepció (2012-2016)

IV. Publikációk

pdf Publikációk (2016)
pdf Publikációk
(2015)
pdf Publikációk
 (2014)
pdf Publikációk
(2013)
pdf Publikációk
(2012)


V. Beszámolók

pdf Beszámoló (2016)
pdf Beszámoló (2015)
pdf Beszámoló (2014)
pdf Beszámoló
 (2013
pdf Beszámoló (2012)