MTA-DE Kutatócsoport


english.jpgEnglish information


I. A kutatócsoportról


Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport a Magyar Tudományos Akadémia támogatott kutatócsoportjai keretében kezdte meg működését 2012. január 1-jén. A kutatás azon közszolgáltatások széles körét rendszerezi, amelyek valamilyen szinten területi szervezésben kerülnek ellátásra, ugyanakkor figyelemmel a közszektor kelet-közép-európai sajátosságaira. A fő területek a hálózatos infrastruktúra, a közüzemi szolgáltatások, a közoktatás, az egészségügyi ellátás és a kapcsolódó biztosítási rendszer, a szociális ellátás, a terület- és településrendezés és –fejlesztés, valamint a hatósági igazgatás mint szolgáltatás és a közrendészet különböző ágai. A kutatás egységesen modellezni kívánja a szerteágazó területek fejlődési modelljeit és eszközrendszeri változatait, mint közösségi területi szolgáltatásszervezést.
Kutatócsoportunk célja, hogy tevékenységünket ne csak tagjainkra korlátozzuk, hanem széleskörű együttműködési rendszert alakítsunk ki a témánk iránt érdeklődő kutatókkal és karunk oktatóival.

A Kutatócsoport párhuzamosan futó, az OTKA által támogatott Városi kormányzás közepes városokban és várostérségekben elnevezésű, 2012 márciusában indult projektjének részletes bemutatásáról itt olvashat.

A Kutatócsoport 2014. évben együttműködési megállapodás keretében Hajdúböszörmény Városában végzett kutatásokat, melyről bővebben itt olvashat .

2015. év folyamán szakmai blog készült el és indult be Közjavak.hu néven (www.kozjavak.hu). A weboldal a kormányzat szerepeinek átalakulását mutatja be a mai piacgazdaság különböző közszektorba tartozó területein. Ez az interaktív fórum hidat teremthet egymástól eltérő területeket és értékvilágokat képviselő szakértők között. Angol nyelvű változata (www.kozjavak.hu/en ) szintén elkészült a nemzetközi közönség számára.

A kutatócsoport vezetője:
Prof. Dr. Horváth M. Tamás, DSc.

A kutatási projekt témája:
Területi közszolgáltatások szabályozásai

A kutatási projekt időtartama:
2012. január 1-2017. június 30.

A kutatócsoport elérhetősége:
4028 Debrecen, Kassai út 26.
Levelezési cím: 4002 Debrecen, Pf. 400.
Tel: (52) 512-701/77119
Fax: (52) 512-701/77119
E-mail: kozszolg.kut@law.unideb.hu
Blog oldal: kozjavak.hu

Munkatársak:

Megjelent művek:

 

oldalra_osszkephatos_elol2.png

 

 

 

II. Friss hírek


Megjelent a Közszolgáltatások megszervezése és politikái. Merre tartanak? c. új kötet, mely a közszektor közigazgatási szerepeinek alakulását a legszélesebb értelemben vett szolgáltatási csoportokban vizsgálja, közöttük mértékadó összefüggést keresve. A könyvről bővebben itt olvashat.

A kutatócsoport elindította a magyar nyelvű Közjavak (www.kozjavak.hu) és az angol nyelvű Public Goods and Governance (www.kozjavak.hu/en) elektronikusan megjelenő tudományos folyóiratait. Mindkét folyóirat ISSN számmal is rendelkezik, a Közjavak negyedévente, a Public Goods and Governance pedig félévente jelenik meg. A folyóiratok alapvetően a közpolitika, a közmenedzsment, a kormányzás, a közigazgatás és a közjog területén közölnek írásokat, amelyek tárgyát az állami, kormányzati szerepek változása és változatos megjelenési formái képezik, a piacgazdaság magyarországi, illetve európai, globális kontextusaiban vizsgálódva, a legkülönbözőbb szakmai területeken.

Horváth M. Tamás kutatócsoport vezető elnökségével 2016. február 3-án megkezdte működését a Magyar Tudományos Akadémia IX. Osztályának Közjogi Albizottsága, melynek célja a különböző közjogi tudományterületek közötti kapcsolatok erősítése, ennek érdekében szakmai megbeszélések, tudományos viták kezdeményezése. Az Albizottság munkájáról, aktuális ülésekről itt olvashat.

Korábbi hírek


III. Kutatási céljaink

pdf Kutatási koncepció (2012-2016)


IV. Publikációk

pdf Publikációk (2016)
pdf Publikációk
(2015)
pdf Publikációk
 (2014)
pdf Publikációk
(2013)
pdf Publikációk
(2012)


V. Beszámolók

 

pdf Beszámoló (2015)
pdf Beszámoló (2014)
pdf Beszámoló
 (2013
pdf Beszámoló (2012)